Pannacottapaj

Receptet hittade jag på recept.nu
 
Pajdeg
4½dl mjöl
½dl florsocker
½tsk salt
125g margarin
 
Pensling
1st ägg
1tsk grädde
 
Fyllning
4st gelatinblad
1-2st vaniljstänger
7½ dl grädde
1½dl socker
1l säsongens bär
 
1. Blanda alla torra ingredienser till pajdegen i en bunke eller matberedare.                    
2. Skär smöret i tärningar, häll ner dem och arbeta hastigt ihop till en smulig blandning.                    
3. Tillsätt ägget och arbeta snabbt samman till en deg.                    
4. Kavla ut degen till en tunn rundel (2–3 mm) på ett bakplåtspapper med lite mjöl, rulla ihop pappret till en rulle och låt den vila i kylskåp i 20 minuter.                    
5. Täck en springform (cirka 23 cm i diameter) med pajdegen. Var noga med att trycka ut degen ordentligt längs bottenkanten och att nypa till lite extra längst uppe på sidokanterna.                     
6. Nagga bottnen och låt pajskalet vila i kylskåp i 20 minuter.                    
7. Värm under tiden upp ugnen till 225 grader.                    
8. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i 12–15 minuter, eller tills det börjar få färg.                    
9. Blanda äggulan och grädden för pensling och pensla genast den varma bottnen med blandningen. Detta täpper till eventuella naggningshål så att inte fyllningen senare rinner ut. Låt svalna.                    
10. Lägg gelatinbladen till fyllningen i blöt i kallt vatten i 10 minuter. Dela vaniljstängerna på längden och skrapa ur fröna.                  
11. Lägg fröna och de urskrapade stängerna i en kastrull tillsammans med grädde och socker och koka upp.                    
12. Dra kastrullen åt sidan, krama ur gelatinbladen och rör ner dessa i kastrullen.                    
13. Rör om ordentligt och låt blandningen stå i cirka 20 minuter. Rör om då och då under tiden.                    
14. Fiska upp vaniljstängerna och häll blandningen i pajformen.                    
15. Täck över pajen med plastfolie och låt stå i kylskåpet i minst 3 timmar, eller tills fyllningen har stelnat.                    
16. Toppa pajen med bären innan den serveras.
 
En riktigt god paj som verkligen gick hem.. Fick i uppdrag att göra en mjölkfri efterrätt och ramlade över detta recept där jag bytte ut grädden mot havregrädde.. Var riktigt skeptisk innan men det blev faktiskt riktigt bra..
Nästa gång blir denna paj på vanlig grädde och jag tror att jag kommer byta ut pajskalet om en digestivebotten..
 

molnochglitter

En vardag med en Skrutt

RSS 2.0